Nieuws/Binnenland
1272753
Binnenland

Raffie Chohan van Pegida voor de rechter

UTRECHT - Raffie Chohan (65) uit Rotterdam, geregeld spreekster op bijeenkomsten van de anti-islambeweging Pegida Nederland, moet woensdag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van discriminatie in haar toespraak in Utrecht in oktober vorig jaar. Daar werd toen de eerste bijeenkomst van Pegida in Nederland gehouden.

Chohan zei bij die gelegenheid onder meer dat ,,de massieve inteelt in de islamitische cultuur vrijwel onomkeerbare schade brengt aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims''. Chohan sprak ook over de islam als ,,een krankzinnige ideologie'' die een reden is om ,,moslims te verachten en te haten''.

De anti-islamitische beweging Pegida is vanuit Duitsland overgewaaid naar Nederland. Sinds de herfst van 2015 protesteert de beweging tegen islamisering en tegen de komst van vluchtelingen naar Europa. Enkele grote demonstraties in de afgelopen winter verliepen zeer onrustig, ook door de komst van tegenstanders.