Nieuws/Binnenland
1272869
Binnenland

Agenten niet van plan als schatkistvullers op te treden

Den Haag - Een ruime Kamermeerderheid is woest over de kabinetsplannen om de politie meer boetes te laten innen, zodat gaten in de Justitiebegroting gedicht kunnen worden. De Kamerleden willen een einde aan het systeem dat deze praktijk in de hand werkt. Ook vanuit de politie klinkt protest.

De politici zeggen dat er nu een ’perverse prikkel’ is voor het ministerie om zoveel mogelijk prenten uit te delen. Het gaat niet meer over de veiligheid op de weg, maar om het geld.

Dat moet anders, vindt de Kamermeerderheid. Het departement zou een vast bedrag moeten krijgen uit de schatkist voor verkeershandhaving, onafhankelijk van het aantal boetes. De politici reageren op het nieuws dat het ministerie meer boetes wil ophalen. In de departementsbegroting valt te lezen dat het voortaan twintig miljoen euro per jaar meer wil innen.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), zegt dat agenten niet van plan zijn als ’schatkistvullers’ op te treden. Hij voorspelt dat de bevolking boos zal reageren richting dienders. „Met dit soort aankondigingen ondermijnt het kabinet het gezag van de politie.”

Lees meer: Automobilistje pesten (premium)