Nieuws/Buitenland
1272877
Buitenland

Rusland en VS blijven ruziën over konvooi

NEW YORK - Rusland en de Verenigde Staten hebben hun onenigheid over de beschieting van het hulpkonvooi bij Aleppo tot in de vergaderzalen van de Verenigde Naties voortgezet. Vertegenwoordigers van de twee grootmachten wezen met de beschuldigende vinger naar elkaar voor de verantwoordelijkheid.

Rusland toverde woensdag in New York plotseling een Amerikaanse drone in het gebied van het konvooi tevoorschijn. Het Witte Huis wees eerder de Russen of Syriërs aan als veroorzaker van de ellende rond het konvooi. Aanvankelijk sloten de VS niet uit dat de Syrische luchtmacht de hand had in de fatale luchtaanval, maar inmiddels lijkt Washington eerst en vooral de Russen verantwoordelijk te houden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt tegen dat er ten tijde van de aanval een bemand of onbemand Amerikaans vliegtuig in de buurt van de plek des onheils is geweest.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken nuanceerde de vijandigheden enigszins door te vragen om een onafhankelijke onderzoekscommissie. Bijzonderheden van zijn plan verstrekte hij niet. De VN kondigden eerder al een eigen onderzoek aan.

Lavrovs Amerikaanse ambtgenoot John Kerry verklaarde dat hij nog steeds mogelijkheden ziet de vijandelijkheden in Syrië te beëindigen. Wat zou helpen, aldus de minister, is het uitbannen van vliegverkeer boven het door burgeroorlog getroffen Syrië. Dat laatste kwam meer in de buurt van de opzet van de bijeenkomst, namelijk onderzoeken of verdere wapenstilstand haalbaar is.

De VN zelf hebben na de beschieting van het konvooi de hulp tot nader order moeten opschorten, maar maken inmiddels aanstalten die te hervatten.