Nieuws/Binnenland
1272880
Binnenland

Reünie Project X Haren in de kiem gesmoord

De ME grijpt in in Haren.

De ME grijpt in in Haren.

HAREN - Het beoogde 'reüniefeestje' van het beruchte Project X in het Groningse Haren is woensdagavond niet van de grond gekomen. Het dorp zit op slot; aan de toegangswegen staan agenten. ,,Wie niks te zoeken heeft in Haren wordt teruggestuurd'', vertelde een woordvoerder van de politie.

De ME grijpt in in Haren.

De ME grijpt in in Haren.

De controles leidden tot twee arrestaties: een bestuurder bleek te hebben gedronken, een ander werd opgepakt omdat hij nog de nodige boetes had openstaan. Verder omschreef de woordvoerder de sfeer als ,,rustig”. Hoeveel jongeren rechtsomkeert moesten maken wist hij niet precies. ,,Het waren er zeker tientallen, misschien honderd.”

De gemeente en de politie namen de berichten op Facebook 'uiteraard serieus', maar verwachten niet dat het opnieuw uit de hand loopt. Er zijn zichtbare en niet-zichtbare maatregelen genomen. Als voorzorgsmaatregel tegen een reünie van Project X heeft burgemeester Pieter van Veen van het Groningse Haren woensdagavond een noodbevel uitgevaardigd.

Bij toegangswegen werden mensen tegengehouden en gevraagd wat zij komen doen in Haren. Als daarvoor geen goede reden wordt gegeven, worden zij teruggestuurd, aldus een woordvoerster. In de gemeente zijn groepjes jongeren opgekomen om de reünie te vieren, maar de gemeente heeft geen zicht op aantallen. Er geldt een samenscholingsverbod.

Volgens onze verslaggever was er behoorlijk wat politie op de been en worden jongeren op het NS-station gevraagd naar hun identiteitsbewijs. Ook mochten ze zich niet in groepjes ophouden. Bij de toegangswegen ontstonden kleine opstoppingen toen agenten automobilisten controleerden. Ook waren er redelijk wat ’kijkers’ naar het dorp getrokken.

Voorlopig blijft de politie met veel mensen aanwezig. Hoeveel agenten op de been zijn om wantoestanden te voorkomen, wilde de woordvoerder niet vertellen.

Op de Facbookpagina werd opgeroepen om opnieuw naar Haren af te reizen. Het is woensdag precies vier jaar geleden dat het dorp werd overvallen door duizenden relschoppers. De meute trok een spoor van vernieling. De ellende begon nadat een meisje uit het dorp een uitnodiging voor haar verjaardag verstuurde via Facebook. Zo’n dertig mensen raakten gewond en er onstond voor 250.000 euro aan schade.