Nieuws
1272881
Nieuws

Verkapt verkiezingsdebat hard tegen hard

Den Haag - Het ging hard tegen hard tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, hét Kamerdebat van het jaar. Vanwege de naderende verkiezingen grepen partijen de kans om zoveel mogelijk hun stokpaardjes te berijden.

Het twee dagen durende debat staat eigenlijk in het teken van de kabinetsbegroting voor volgend jaar, maar veel fractievoorzitters hadden zo hun eigen agenda die ze voor het voetlicht wilden brengen.

Het eigen risico in de zorg vormde op woensdag één van de grotere discussiepunten. De SP wil van die eigen bijdrage af, maar oogstte tijdens het debat veel kritiek toen bleek dat de partij geen degelijke financiële onderbouwing voor de miljardeningreep heeft. SP-leider Roemer zei slechts dat hij het geld weg wil halen bij de managers en bij de reclamebudgetten van zorgverzekeraars. „Waar vindt u de kaboutertjes die dit gaan betalen”, vroeg D66-voorman Pechtold. Roemer reageerde als gestoken op de D66-aanval. „Een deel van uw achterban verdient er ook goed aan. De consultancybureaus verdienen er goed aan”, zei hij over het huidige zorgstelsel.

Ook PvdA-voorman Samsom liet geen spaan heel van Roemers berekeningen. „U wilt 1,3 miljard door thuiszorg te vervangen door buurtzorg”, herhaalde hij diens woorden. „Maar dat hebben wij al gedaan. Of heeft u een alternatief? Als u dat niet heeft, zou ik blijven zitten zoals u nu doet. Ik maak bezwaar tegen het feit dat een partij op deze manier gratis bier uitdeelt.”

Toch had de SP ook een medestander. GroenLinks wil eveneens van het eigen risico af en wel door de belastingingen voor het bedrijfsleven te verhogen. Daarmee joeg hij de VVD echter tegen zich in het harnas. „Dan gaat het om banen voor Nederlanders”, sprak VVD-fractievoorzitter Zijlstra. „Mensen die hun gezin willen onderhouden. De burger betaalt de rekening.”

Bezuinigingen

Zelf werd Samsom door met name collega’s op de linkerflank doorgezaagd over het kabinetsbeleid dat hij de afgelopen vier jaar samen met coalitiepartner VVD heeft gesteund. Volgens SP’er Roemer hebben de sociaaldemocraten ’de oren laten hangen’ naar de VVD en te zware bezuinigingen doorgevoerd, wat ten koste is gegaan van de werkgelegenheid. „Mensen willen nu een baan, niet in 2060”, klonk diens verwijt. En Klaver van GroenLinks vindt dat Samsom te weinig voor de lagere inkomens heeft gedaan.

Maar Samsom wees die kritiek fel van de hand en wist met zijn feitenkennis zijn tegenstanders te vermurwen. „De SP bezuinigde 40 miljard euro in het verkiezingsprogramma”, reageerde hij op Roemer. „Dat is niet zoveel minder dan bijna al die andere partijen hier.” En richting Klaver was hij nog steviger: „Het is een flagrante leugen dat u zegt dat dit kabinet ervoor koos de hogere inkomens meer te geven dan de lage”, wees hij hem terecht.

Integratie

VVD-fractievoorzitter Zijlstra maakte tijdens zijn spreektermijn een groot punt van integratie en de Nederlandse normen en waarden die ook nieuwkomers zouden moeten omarmen. Hij vindt het ‘idioot’ dat Turkse Nederlanders op de Erasmusbrug met Turkse vlaggen zwaaiden en trouw zwoeren aan de regering-Erdogan. „Wij zullen dus aan iedereen die hier komt, of hier al is, duidelijk maken dat als je de welvaart wilt, je ook de vrijheid moet omarmen.”

PVV-voorman Wilders vindt dat echter ’vrijblijvende praatjes’. „U kunt twee dingen doen”, zo suggereerde hij. „Ervoor zorgen dat er nul meer binnenkomen. En het tweede is dat iedereen met een dubbele nationaliteit die een misdaad pleegt, het Nederlandse paspoort afpakken.”

Tijdens zijn eigen spreektermijn hield Wilders vervolgens een vlammend betoog tegen wat hij ‘islamisering van de samenleving’ noemt. Daartoe noemde hij een lange lijst van incidenten van deze zomer op waarbij mensen met een arabische achtergrond waren betrokken. „Islamitische barbaren”, aldus de PVV’er. „En de slachtoffers zijn onschuldige mensen.” Hij schetste hoe toekomstige generaties zullen terugkijken op wat het kabinet daaraan gedaan heeft. „En het oordeel zal bikkelhard zijn. Niets.”

Coalitievorming

Dat de politici vooral bezig zijn met de verkiezingen, of zelfs al de formatie daarna, bleek ook uit het potje ‘wie sluit wie uit als coalitiepartner’ dat werd gevoerd. Wilders (PVV) daagde de VVD uit om bij een volgende kabinetsformatie de PvdA uit te sluiten. Maar daar leende Zijlstra (VVD) zich niet voor. „Ik wil best beloven dat we niet met de PvdA gaan regeren, als de kiezer ons 76 zetels geeft”, zei hij. „Maar wat Samsom siert is dat hij is blijven zitten en Wilders destijds niet.”

Daarop kreeg Zijlstra wel meteen van Pechtold (D66) de vraag of hij dan ook zou samenwerken met Wilders. De liberaal liet blijken daar niet bepaald happig op te zijn, maar wees het niet principieel af. „Als je kijkt naar de ’minder minder’-uitspraak, het willen weg nemen van de godsdienstvrijheid voor bepaalde groepen, dan is dat inhoudelijk zo ver bij de VVD vandaan dat ik het niet zie gebeuren.” Daarbij wees Zijlstra er op dat zelfs al zóu de VVD met de PVV willen samenwerken, vrijwel geen enkele andere partij in de Kamer dat ziet zitten waardoor het heel ingewikkeld wordt om een meerderheidscoalitie te vormen.

Donderdag reageert het kabinet op de inbreng van de verschillende partijen.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");