Nieuws/Binnenland
1272904
Binnenland

Wilders: geen Turk meer ons land binnen

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt dat er in ons land geen Turken meer binnen mogen komen. ,,Dicht die grenzen. Geen Turk er meer in”, zei hij woensdag. Hij reageerde op een groep Turkse Nederlanders die na de mislukte staatsgreep in Turkije medio juli in Rotterdam met de Turkse vlaggen stonden te zwaaien.

,,Het zijn geen Nederlanders”, zei Wilders ook over de met Turkse vlaggen zwaaiende Turkse Nederlanders in Rotterdam. Hij omschreef ze als een vijfde colonne. ,,Vanaf vandaag vechten we terug”, verklaarde de PVV-leider.

Wilders haalde ook uit naar Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. De PVV-voorman zou graag zien dat Kuzu zijn Nederlandse paspoort inlevert. ,,Nederland is niet uw land. U verdedigt (Turkse president) Erdogan. Het zou u sieren als u uw Nederlandse paspoort zou inleveren en in het parlement bij Erdogan zou gaan'', aldus Wilders. ,,Gelukkig bepaalt de heer Wilders niet wie Nederlander is, maar de grondwet”, reageerde Kuzu koeltjes.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver nam het als enige in de Kamer op voor Kuzu. ,,De heer Kuzu is Nederlander. We zullen hem bestrijden op alle rare ideeën die hij heeft, maar hij is Nederlander.”

De Kamer viel Wilders hard aan op zijn plan om moskeeën te sluiten en de koran te verbieden. Klaver noemde hem de ,,Erdogan van de lage landen”. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vroeg zich af hoe Wilders zijn plan wil uitvoeren. ,,U bedoelt werkelijk dat de politie moskeeën gaat sluiten en korans thuis bij mensen gaat weghalen?”

Volgens Wilders is dat de enige manier om Nederland een vrij land te houden. ,,In zo'n land wil je niet wonen", verklaarde Buma daarop. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra viel hem bij: ,,Dat heet een dictatuur”.

D66-leider Alexander Pechtold stelde dat Wilders anderen dezelfde vrijheden moet gunnen als hij zichzelf gunt. ,,Iedereen vindt het afschuwelijk dat u moet worden beveiligd. Daar heeft nog nooit iemand een vraagteken bij geplaatst omdat wij u gunnen dat u alles kunt zeggen, binnen de wet. Wat u uzelf gunt, moet u ook anderen gunnen.”