Nieuws/Binnenland
1272934
Binnenland

Dodelijk virus velt merel

Een dodelijk virus bedreigt tienduizenden merels.

Een dodelijk virus bedreigt tienduizenden merels.

ZEIST - Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland getroffen door een uitbraak van het Usutuvirus: een vogelvirus dat Merels, de meest voorkomende vogel in ons land, met de dood bedreigt.

Een dodelijk virus bedreigt tienduizenden merels.

Een dodelijk virus bedreigt tienduizenden merels.

Dat melden het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het Erasmus MC, Sovon en Vogeltrekstation.

In Nederland lijken tot op heden vooral Merels in het Zuidoosten van het land de pineut. Bij DWHC kwamen sinds afgelopen donderdag ongeveer zestig meldingen binnen – waarbij een enkele melding uit vijftien tot twintig dode dieren kan bestaan. DWHC verwacht de komende tijd nog meer meldingen.

,,We merken duidelijk een verhoogde sterfte in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Sommigen vinden Merel-lijkjes in de tuin, anderen horen of zien de vogel niet meer”, zegt DWHC-woordvoerder Margriet Montizaan.

Het Afrikaanse virus heeft zijn oorsprong in Swaziland, bij de Usutu rivier. Via trekvogels vond de ziekte zijn weg naar Europa, begin jaren negentig. Sindsdien dook het virus op in onder andere Oostenrijk, Italië en Duitsland. Bij elkaar stierven honderdduizenden Merels.

De zieke Merel is gemakkelijk te herkennen: ze gaan vaak wat bol zitten, reageren sloom, drinken slecht, hebben een warrig verenkleed en happen naar adem. Daarnaast vliegen ze vaak moeilijk, vanwege een aangetast evenwichtsorgaan. Binnen twee tot drie dagen sterven de zieke dieren.

Mensen kunnen weinig doen om de Merels te beschermen of besmetting te voorkomen. DWHC roept mensen op dode vogels te melden zodat ze een goed beeld krijgen van de omvang van de Usutu-uitbraak.