Nieuws/Binnenland
1272968
Binnenland

Herfst maakt zonnige start

De start van de herfst staat op de kalender deze week. Donderdag 22 september om 16:21 uur, om precies te zijn. Maar de voor de herfst kenmerkende koude wind en druilerige dagen blijven ons nog even gespaard. Weerplaza voorspelt de komende dagen zacht en droog weer.

Als de zon donderdag precies boven de evenaar staat, duren dag en nacht overal in de wereld ongeveer even lang. Vanaf dit moment komt op het noordelijk halfrond de zon steeds lager te staan en worden de dagen korter en nachten langer. Op het zuidelijk halfrond is dit precies andersom, daar gaan nu de warme seizoenen beginnen.

Woensdag droog en af en toe zon

Het weerbeeld is woensdag vrij rustig, zoals we dat de afgelopen dagen steeds hebben gezien. Er zijn wolkenvelden maar de zon breekt soms goed door. Het wordt zo'n 19 tot 21 graden en op de meeste plaatsen blijft het droog.

Eerste herfstdagen: matige wind, droog en 19 tot 22 graden

Donderdag begint dan echt de astronomische herfst maar het weer trekt zich er nog niets van aan. Het is nog steeds droog en rustig. De oost tot zuidoostenwind waait zwak tot matig, hooguit windkracht 3. De zon schijnt eerst geregeld, maar vanuit het westen neemt in de loop van de dag de bewolking toe. Met een middagtemperatuur van 19 tot lokaal 22 graden is het voor velen zeer aangenaam.

Vrijdag is de eerste hele herfstdag op de kalender. Zowaar is dat een beetje te merken aan het weer. Er staat wat meer wind en er valt hier en daar zelfs een buitje, vooral het eerste deel van de dag. De wind is overwegend matig uit het zuidwesten en op sommige plekken kunnen de bladeren al wat opwaaien. De wolkenluchten zijn wisselend en de zon laat zich ook vaak genoeg zien. Dat het nog steeds zacht is, blijkt uit de temperatuur. Die ligt tussen 18 en 20 graden, iets boven de normaal.

Bladeren kleuren

Door de droogte van deze maand beginnen de bladeren al te kleuren. Vooral de kastanje- en de lindebomen verliezen al hun blad.

Rond 20 maart staat de zon weer loodrecht boven de evenaar en duren dag en nacht weer even lang. Vanaf dat moment gaan de dagen op het noordelijk halfrond weer langer duren.