Nieuws/Buitenland
1272972
Buitenland

Rahami wilde sterven als martelaar

Bommenlegger plande aanslagen zorgvuldig

NEW YORK - De man die verdacht wordt van de aanslagen in New York en New Jersey afgelopen weekeinde, kocht al maanden geleden spullen voor zijn zelfgeknutselde bommen bij de onlinewinkel eBay. Dat blijkt uit documenten over de rechtszaak tegen de man, de 28-jarige Ahmad Rahami.

In juni kocht de geboren Afghaan op internet ruim 200 balletjes van lood en ijzer, die moesten dienen als kogels. Rahami hoopte “dat het geluid van de bommen door de straten zou galmen”, zo staat te lezen in een dagboek dat de politie in beslag heeft genomen. Hij wilde als martelaar sterven, schreef hij.

In het dagboek zegt hij verder hij 'broeder' Osama bin Laden te vereren. Bin Laden was hoofdverantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001. Ook beschuldigt Rahami de Verenigde Staten ervan islamitische strijders in Afghanistan, Irak, Syrië en Palestina af te slachten.

Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York zei zondagavond nog geen reden te hebben te denken dat de opgepakte verdachte Ahmad Khan Rahami tot een terroristische cel behoort. Het Openbaar Ministerie beschouwt de aanslagen in New York en New Jersey echter wel als terreurdaden. Het onderzoek door justitie wordt dan ook als zodanig gevoerd, zei minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag.