Nieuws
1272986
Nieuws

Spookparkeerder zorgt voor aanmaningen en naheffingen

Vrouw uit Den Oever bedolven onder parkeerboetes

Rita Wolfs kan kwartetten met haar onterechte parkeerboetes.

Rita Wolfs kan kwartetten met haar onterechte parkeerboetes.

Ergens, op het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam, parkeert al maandenlang iemand een auto verkeerd. De parkeerbonnen komen echter terecht bij de 71-jarige Rita Wolfs in Den Oever.

Rita Wolfs kan kwartetten met haar onterechte parkeerboetes.

Rita Wolfs kan kwartetten met haar onterechte parkeerboetes.

Elke twee weken is het raak en ploft er een bon op haar mat. Inmiddels kan ze een kastje vrijruimen voor alle aanmaningen, dwangbevelen en naheffingsaanslagen die daarbij komen. De eerste kreeg ze in februari. Ondertussen zou ze meer dan duizend euro moeten betalen. „Dat is toch te gek voor woorden”, vindt ze.

Bonnenbombardement

De Noord-Hollandse heeft wel een vermoeden waarom ze een bonnenbombardement krijgt. Twee jaar geleden verloor ze haar kenteken. „Ik had het zelf niet eens door. Mijn buurman zag dat de nummerplaat niet meer op mijn auto zat.

„Ik klom gelijk in de gordijnen”, zegt Wolfs. „En belde meteen met Egis, het bedrijf dat de boete stuurde. Maar ik werd steeds doorverbonden en stond uren in de wacht. Je bent een vermogen aan telefoonkosten kwijt.” Door één bon is inmiddels een streep gezet door Egis. „Maar ik klim niet steeds bij elke bon in de telefoon, de groeten...”

Direct heeft ze een nieuwe nummerplaat geregeld. „Ik ben naar een garagebedrijf hier in de buurt gegaan en die hebben nieuwe platen besteld. Ik heb ze vast laten schroeven. Dat leek me veiliger. De oude platen zaten gewoon in een klem geschoven.” Haar kenteken bleef hetzelfde: 05 - XHP - 5. „Maar na die 05 staat nu een kleine 1”, haast ze te zeggen.

„Ik heb nog naar de Rijksdienst Wegverkeer gebeld”, vertelt ze. „Of ik geen nieuwe papieren nodig had of een ander kentekenbewijs? Maar dat hoefde niet. Het was prima zo.”

Raadsel

Hoe haar oude nummerplaat in Amsterdam terecht is gekomen, is haar een raadsel. Zelf komt ze nooit in Amsterdam met haar bolide. „Met mijn witte Kia Picanto komt ik niet verder dan Den Helder, Heerugowaard of soms Alkmaar”, zegt ze. „Als ik naar Amsterdam ga, dan ga ik altijd met het openbaar vervoer.”

Tegenwoordig zit ze op zaterdag al bij de brievenbus te wachten of er weer een brief van de Amsterdamse parkeerdienst bij de post zit. „Als er geen brief komt, dan denk ik bijna: ’verhip’. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd om wat voor auto het gaat. Dat zetten ze er niet bij.

Reactie Egis

Een woordvoerster van het Franse bedrijf Egis, die het parkeerbeleid voor de gemeente Amsterdam uitvoert, reageert ambtelijk. „De gebruikelijke route is dat mevrouw naar de politie gaat, daar aangifte doet van diefstal en dan het proces-verbaal naar ons opstuurt met haar bezwaren tegen de boetes. Dan wordt het in behandeling genomen. Heeft u haar telefoonnummer, dan kunnen wij het haar zelf ook even vertellen.”