Nieuws/Buitenland
1273001413
Buitenland

Poetin eert Rode Leger als overwinnaars nazi-Duitsland

MOSKOU - President Vladimir Poetin heeft in Moskou de rol van het Rode Leger in de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland geëerd. Hij deed dat bij het graf van de onbekende soldaat in de Russische hoofdstad. „De soldaten van het Rode Leger hebben het vaderland gered, het leven van komende generaties beschermd, Europa bevrijd en de wereld behoed”, aldus Poetin op de 75e verjaardag van de overgave van de Duitse strijdkrachten door maarschalk Wilhelm Keitel (1882-1946) in een Berlijnse voorstad.

Keitel tekende in de avond van 8 mei in Karlshorst de overgave. Het was toen in Moskou al 9 mei. Daarmee valt bevrijdingsdag in Rusland een dag later dan in veel andere landen. De herdenkingsceremonie is op de televisie uitgezonden. Publiek was er door de strenge lockdown als gevolg van het nieuwe coronavirus niet bij. Er is ook geen grote parade gehouden, wel vlogen er 75 toestellen van de luchtmacht over.

Poetins toespraak was een boodschap van eenheid, terwijl het Kremlin probeert het coronavirus te bedwingen. Rusland is Duitsland en Frankrijk inmiddels gepasseerd met het totale aantal coronabesmettingen en heeft het op vier na hoogste aantal vastgestelde gevallen wereldwijd. Er zijn zaterdag opnieuw circa 10.000 coronabesmettingen bijgekomen in Rusland.

„We zijn verenigd door onze gezamenlijke herinnering, onze hoop en ambities, evenals een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid voor het heden en de toekomst. We weten en geloven sterk dat wanneer we samen staan, we onoverwinnelijk zijn”, zei Poetin.

In zijn eerste publieke optreden sinds weken, nam een somber ogende Poetin genoegen met een meer ingetogen herdenkingsceremonie. Maar hij maakte ook duidelijk dat hij nog steeds van plan is om de gebruikelijke parade op een later tijdstip te houden.

Het Rode Leger stamt uit 1918 en het verdween als officiële naam van het leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Leger telde toen meer dan 11 miljoen militairen. Velen in Rusland menen dat de rol van de Russen in de strijd tegen Hitler-Duitsland in het Westen wordt onderschat. Het Rode Leger zou verantwoordelijk zijn voor meer dan driekwart van alle verliezen die de Duitse strijdkrachten in Europa leden.

De Sovjet-Unie was onder leiding van dictator Jozef Stalin (1878-1953) eerst bondgenoot van Adolf Hitler (1889-1945) en viel in september 1939 ook Polen binnen. Maar na de Duitse aanval in juni 1941 streed Rusland de ’Grote Vaderlandse Oorlog” tegen Hitlers Duitsland.