Nieuws/Binnenland
1273044
Binnenland

Berger ’plundert’ oorlogsgraf

DEN HAAG - In Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over een Terschellinger scheepsberger die onderdelen van het in 1916 gezonken slagschip Queen Mary zou hebben gesloopt. Britten zien dit als schending van een oorlogsgraf. Het Nederlandse ministerie van Defensie geeft hen gelijk.

Het gaat volgens de toonaangevende Britse professor onderwaterarcheologie Innes McCartney om een bemanningslid van bergingsschip de Good Hope. Tijdens een expeditie zouden duikers vanaf dit schip grote aantallen resten naar boven hebben gehaald waaronder een koninklijk wapenschild.

,,Ze hebben eigenlijk het hele schip uit elkaar getrokken. Ik schat dat deze plunderingen en die van Duitse schepen deze mensen zo’n anderhalf miljoen euro hebben opgeleverd. Velen in Engeland, waaronder nabestaanden van 1266 omgekomen opvarenden, walgen hiervan”, zegt McCartney boos. De wetenschapper neemt bewust het woord plunderen in de mond. Een serie foto’s die collega’s en hij twee keer aan het Britse ministerie van Defensie stuurden, onderbouwen deze stellingname.

De foto’s zijn in bezit van De Telegraaf. Een selectie ziet u hierboven. Duidelijk zichtbaar is dat leden van een expeditie op grote schaal grote en kleine stukken van het gezonken slagschip naar boven brengen. Opvallend detail: op de boeg van het ‘bergingsschip’ wappert duidelijk zichtbaar een piratenvlag.

De Good Hope is eigendom van het bedrijf Friendship Offshore. De onderneming wil bij monde van aandeelhouder Simon Smit niet meer zeggen dan dat ze het ‘oud nieuws’ vinden en de verontwaardiging ‘selectief’.

McCartney vindt dat onverteerbaar voor een wrak dat volgens zowel Britse als Nederlandse wetgeving met rust zou moet worden gelaten. Alleen al het verstoren geldt in ons land als een economisch delict. De wetenschapper krijgt publieke bijval van voormalig marinebaas admiraal Lord Boyce. Het slagschip werd tot zinken gebracht door de Duitse marine tijdens de slag van Jutland.

Hij krijgt steun vanuit de Britse marine. Voormalig bevelhebber van de zeestrijdkrachten lord Michael Boyce riep gisteren zijn oud-werkgever in de krant The Guardian op dit soort praktijken aan te pakken. Het departement is sinds 2011 op de hoogte maar deed niks. Zegsman Klaas Meijer van het Nederlandse ministerie van Defensie stelt dat het slopen van gezonken oorlogsbodems niks minder dan grafschending is. ,,Van oorlogsgraven heb je af te blijven”, aldus de zegsman.