Nieuws
1273055
Nieuws

Oppositiepartijen komen met tegenbegrotingen

DEN HAAG - Zoals altijd na Prinsjesdag, presenteren oppositiepartijen hun tegenbegrotingen. Woensdagochtend kwamen de eerste partijen er al mee op de proppen.

Bij GroenLinks staan „eerlijk delen, een ambitieus klimaatbeleid en het verdedigen van onze vrijheid” voorop. Leider Jesse Klaver: „We moeten onze vrijheid niet alleen verdedigen, maar ook verder ontwikkelen, versterken en vernieuwen.”

Zijn partij wil dat er naar dit versterken van de vrijheid net zo veel aandacht en geld gaat als nu extra naar het beschermen van onze veiligheid. GroenLinks wil dat geld onder meer besteden aan het tegengaan van radicalisering via jeugd- en buurtwerk en aan verdere inburgering van vluchtelingen.

GroenLinks komt ook nog met een klimaatbegroting.

D66 wil onder meer extra geld voor onderwijs, minder belasting op arbeid en meer geld voor kinderopvangtoeslagen. In 2017 wil D66 ook „verder vergroenen.” Leider Alexander Pechtold: „Vervuiling en verspilling wordt belast, zodat we werken meer kunnen laten lonen. We willen het gebruik van groene elektriciteit ten opzichte van gas stimuleren en de tarieven voor grootverbruikers verhogen.”

De ChristenUnie wil ook flink investeren in onderwijs en duurzaamheid, maar ook extra in zorg en in gezinnen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers: „Het kabinet heeft onvoldoende oog voor wat er in de samenleving gaande is. Breuklijnen worden steeds meer zichtbaar en de bezorgdheid is groot. Bepaalde groepen verdienen extra aandacht.”