Nieuws/Buitenland
1273159
Buitenland

Oppositie Congo meldt tientallen doden

KINSHASA - Oppositiepartijen in Congo hebben hun aanhangers dinsdag opgeroepen tot nieuwe protesten tegen president Joseph Kabila. Bij botsingen tussen aanhangers van de oppositie en de politie vielen volgens de verenigde oppositie maandag al ,,meer dan vijftig” doden.

De regering zegt dat zeventien mensen omkwamen, onder wie drie agenten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van zeker 44 doden. Onder de slachtoffers zijn 37 mensen die door veiligheidstroepen zijn gedood, betogers doodden op hun beurt zes agenten, aldus HRW.

De Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie hebben tot kalmte gemaand. Volgens de VN werden in de nacht van maandag op dinsdag de kantoren van ten minste zes oppositiepartijen in brand gestoken. In het kantoor van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang vielen daarbij vijf doden, zei een woordvoerder. De UDPS wordt aangevoerd door Etienne Tshisekedi, die in 2011 de presidentsverkiezingen van Kabila verloor.

De Verenigde Staten dreigen met sancties tegen mensen die betrokken zijn bij het geweld. Volgens gezant Tom Perriello had de regering makkelijk maatregelen kunnen nemen om de spanningen te doen afnemen.

De oppositie verzet zich tegen de plannen van Kabila om de presidentsverkiezingen uit te stellen. Zij zien daarin een poging van Kabila om ook na het verstrijken van zijn termijn in december aan te blijven.