Nieuws
1273160
Nieuws

Onafhankelijke doorrekening koopkracht:

Kabinet slaat laatste nivelleringsslag

Amsterdam - Op de valreep van de verkiezingen heeft het kabinet-Rutte II de inkomens nog een klein beetje weten te nivelleren.

In de onafhankelijke doorrekening van de kabinetsplannen die de budgetvoorlichters van het Nibud hebben gemaakt zijn het in elke categorie de lage inkomens die er harder op vooruitgaan. In sommige groepen zien de hoogste inkomens hun koopkracht zelfs wat achteruit gaan.

De meesten zien hun koopkracht met -0,5% tot +0,5% veranderen, schrijft het Nibud. Vooral mensen met een uitkering en AOW’ers gaan erop vooruit. Ouderen hebben een beter koopkrachtbeeld dan op Prinsjesdag vorig jaar.

AOW’ers

Toch zijn er ook ouderen die aan koopkracht verliezen. Zo gaan echtparen die bovenop hun AOW per jaar €65.000 bruto verdienen er 0,5% op achteruit, net als een alleenstaande gepensioneerde met een aanvullend pensioen van €30.000. Een alleenstaande met vervroegd pensioen heeft volgend jaar zelfs 1,2% minder koopkracht.

AOW’ers met een lager inkomen gaan er juist hard op vooruit. Alleenstaanden zonder aanvullend pensioen zijn 1,1% koopkrachtiger, de 65-plussers met €5000 aan aanvullend pensioen 1,4%. Bij een aanvullend pensioen van €7000 wint een AOW’er 1,5%.

Werkenden

Onder de werkenden zijn de alleenstaande ouders spekkoper. Met één kind en een inkomen van €25.000 is de winst 1,4%, met twee kinderen en €30.000 gaat de koopkracht van de alleenstaande er 1,2% op vooruit. Ook hier geldt: hoe hoger het inkomen, hoe lager de koopkrachtstijging. Geen enkel werkend huishouden in de Nibud-doorrekening gaat er in koopkracht op achteruit.

Ook de mensen met een uitkering houden meer in hun portemonnee over. Een echtpaar met twee kinderen en bijstand ziet de koopkracht er 1,2% op vooruitgaan. Een alleenstaande ouder met twee kinderen en bijstand krijgt 1,3% extra.

Voorbeelden

Het Nibud heeft de koopkrachtverandering berekend voor honderd voorbeeldhuishoudens. Dat is veel uitgebreider dan het kabinet en het Centraal Planbureau doen. U kunt hieronder uw eigen situatie bekijken.

Premier Rutte ontkende dinsdagmiddag dat er sprake is van nivellering. Volgens hem gaat het om koopkrachtreparatie. "Iets wat we elk jaar doen", aldus de premier.

Op mobiele telefoons en tablets is de graphic mogelijk niet goed te zien. Klik in dat geval hier.