Nieuws
1273165
Nieuws

’Pas trots als iedereen herstel ervaart’

Rutte nog niet tevreden

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.

DEN HAAG - Premier Mark Rutte is ondanks de positieve toon van de troonrede nog lang niet tevreden over hoe Nederland ervoor staat. Hij heeft dat dinsdag gezegd in een gesprek met journalisten in het Torentje, zijn werkkamer op het Binnenhof.

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.

Rutte spreekt van een eerste stap nu Nederland uit de crisis is, maar volgens hem merkt nog niet iedereen het herstel. ,,Ik ben pas trots als iedereen het ervaart'', aldus Rutte. Volgens de premier moet er nog veel gebeuren. Hij wijst erop dat de werkgelegenheid nog niet op het niveau is van voor de crisis.

Niet alleen economisch is volgens Rutte sprake van een tussenstand, maar ook maatschappelijk. Het gevoel van onbehagen in ons land heeft volgens Rutte alles te maken met de vraag of Nederland nog wel Nederland blijft.

Er moet volgens hem nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat in Nederland 17 miljoen mensen collectief staan voor de Nederlandse normen en waarden en hier geen concessies aan willen doen.

Rutte noemt in dat verband niet alleen nieuwkomers in Nederland, maar ook de ,,doorgeslagen idioten'' die gemeenteraadsvergaderingen verstoorden om tegen asielzoekerscentra te demonstreren en racisme.

Dat laatste noemt Rutte ,,één van de allerdomste menselijke tekortkomingen'' en iets wat hij niet helemaal kan wegnemen. Rutte belooft mensen die te maken krijgen met racisme te steunen, maar vraagt ze wel om ,,door te beuken''.

Volgens de premier is Nederland te lang vaag geweest over normen en waarden. Hij spreekt van dertig jaar mislukt integratiebeleid dat niet in een paar jaar is te repareren. ,,Het begint met de norm neer te leggen'', aldus Rutte.

Zijn inmiddels beruchte ,,pleurt op'' uitspraak over Turkse Nederlanders die een journalist het werk onmogelijk maakten, moet volgens hem ook zo worden begrepen.