Nieuws/Buitenland
1273173
Buitenland

Vrouw NY-verdachte verliet VS

NEW YORK - De Pakistaanse vrouw van de man die verdacht wordt van de reeks aanslagen in New York en New Jersey heeft enkele dagen voor de bomexplosies de Verenigde Staten verlaten. Ze vloog naar het Midden-Oosten. De VS proberen haar via contacten in Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten te achterhalen om zo meer te weten te komen over het motief van verdachte Ahmad Khan Rahami.

Rahami werd maandag na een schietpartij met agenten ingerekend en gewond naar een ziekenhuis afgevoerd. Hij wordt beschuldigd van zeker vijf pogingen tot moord (op de agenten) en verboden wapenbezit. De aanklachten over de bomexplosies of beraamde aanslagen in New York en New Jersey komen nog. Justitie heeft nog niet prijsgegeven waarom ze Rahami als hoofdverdachte ziet.

Bij de aanslagen in de drukke straat in New York vielen 29 gewonden.

Lange reizen naar Afghanistan

De 28-jarige Rahami is in de VS tot Amerikaan genaturaliseerd. Hij is in Afghanistan geboren en kwam op zevenjarige leeftijd naar de VS. Hij is volgens Amerikaanse media verscheidene malen voor lange tijd naar Afghanistan en Pakistan gereisd.

Bij terugkeer is hij telkens ondervraagd, zonder dat er verdenkingen rezen bij zijn ondervragers. In juli 2011 trouwde Rahami in Quetta (Pakistan) met de Pakistaanse.