Nieuws
1273177
Nieuws

’Hoger politiebudget reddingsboei met gaatje’

DEN HAAG - De verhoging van het politiebudget met 221 miljoen euro is „onvoldoende om de verpaupering van de Nederlandse politie door de bezuinigingen ongedaan te maken.” Dat concludeert de Nederlandse Politiebond (NPB) in reactie op de begroting voor 2017.

NPB-voorzitter Jan Struijs bestempelt de verhoging „alsof je een opgeblazen reddingsboei naar een drenkeling gooit, maar wel met een gaatje erin. Die drenkeling zal een tijdje kunnen blijven drijven, maar op termijn gaat hij toch echt alsnog kopje-onder.”

„Nederland mag dan volgens het kabinet sterker uit de crisis zijn gekomen, maar de politie gaat behoorlijk verzwakt uit deze kabinetsperiode komen”, concludeert Struijs. De kabinetten Rutte I en II hebben volgens hem de afgelopen zes jaar geprobeerd tot een goedkopere politie te komen, door over te schakelen naar een nationaal politiekorps. Dat is volgens Struijs mislukt.

„Niet alleen is duidelijk dat de efficiencywinst niet gehaald gaat worden”, stelt hij. „Door het blijven opleggen van extra taken en door een verkeerde aanpak van een overhaast ingezette reorganisatie moet het korps nu zijn werk doen met een begrotingstekort dat oploopt richting een miljard euro.”