Nieuws/Binnenland
1273184
Binnenland

'Begroting voldoet niet aan Europese regels'

DEN HAAG - De begroting voor 2017 voldoet niet geheel aan de Europese begrotingsregels. Door extra uitgaven verbeteren de overheidsfinanciën volgend jaar waarschijnlijk niet zo sterk als de Europese Commissie eerder voorschreef, concludeerde de Raad van State dinsdag. De afwijkingen blijven echter beperkt en kunnen niet als ,,significante afwijking'' worden aangemerkt.

Brussel gaf Nederland eerder dit jaar de opdracht het structurele overheidssaldo met 0,4 procentpunt te verbeteren. Het structurele saldo is het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid, waarbij wordt gecorrigeerd voor de schommelingen in de ontwikkeling van de economie. De verbetering blijft volgens de nieuwste ramingen echter beperkt tot 0,1 procentpunt.

Die afwijking ontstaat doordat de regering in deze begroting extra uitgaven heeft ingepland, onder meer om de koopkracht te verbeteren. Die uitgaven passen eigenlijk niet binnen de begrotingsregels die de regering de afgelopen jaren hanteerde. Als die regels waren gehandhaafd had de begroting voor 2017 waarschijnlijk wel aan de Europese regels voldaan, aldus de adviseurs van de Raad van State.

Het ministerie van Financiën stelde in een reactie dat de begroting ,,binnen de marges'' valt van de opdrachten vanuit de Europese Commissie. Die zal een nadere analyse maken van de budgettaire situatie in Nederland, ,,zonder aanvullende maatregelen'', aldus het ministerie. ,,Het kabinet ziet de analyse van de Europese Commissie met vertrouwen tegemoet.''