Nieuws/Binnenland
1273185
Binnenland

’Subsidie geschillencommissies moet blijven’

Bart Combee

Bart Combee

DEN HAAG - De Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie van Veiligheid & Justitie de subsidie aan de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken alsnog wil schrappen. De bond roept minister Ard van der Steur op om „zijn onzalige plan” in te trekken.

Bart Combee

Bart Combee

Vorig jaar nog verwees de Tweede Kamer een eerder plan van de minister om de subsidie voor de geschillencommissies te schrappen naar de prullenmand. „Nu dient de minister deze Prinsjesdag hetzelfde plan plompverloren opnieuw in”, zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Als de geschillencommissies verdwijnen, kunnen consumenten alleen nog hun gelijk halen bij de rechter. Combée: „Zo’n fundamentele uitholling van de toegang tot het recht wil een minister van Justitie toch niet op zijn geweten hebben? Het schrappen van de subsidie is ook een schijnbezuiniging, want het leidt tot veel hogere kosten voor de rechtspraak.”

De subsidie van de overheid bedraagt 1,3 miljoen euro, ongeveer 20 procent van de kosten voor de geschillencommissies. De aangesloten brancheorganisaties betalen de rest.