Nieuws/Buitenland
1273202
Buitenland

Trump treurt om rechten verdachte 'vijand'

NEW YORK/FORT MYERS - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in een toespraak in Florida de verdachte van een reeks aanslagen en pogingen daartoe, Ahmad Khan Rahami, als vijandige strijder betiteld. Trump betoogde dat hij dan niet valt onder de bescherming die de wet aan gewone burgers biedt.

Trump betreurde het dat Rahami nu ,,,een fantastische behandeling krijgt”. Hij zou dat als vijandige strijder niet krijgen en zonder proces voor onbeperkte tijd kunnen worden opgesloten. Trump betreurde dat ,,we hem nu een geweldige behandeling geven, hij wordt behandeld door de beste artsen van de wereld en ligt in een prachtige ziekenhuiskamer, waarschijnlijk met 'roomservice'”. ,,En dan krijgt hij ook nog een voortreffelijke advocaat.”

Rahami werd maandag na een schietpartij met agenten ingerekend en gewond naar een ziekenhuis afgevoerd. Hij wordt vooralsnog beschuldigd van vijf pogingen tot moord (op de agenten) en verboden wapenbezit. Maar dat gaat enkel over zijn arrestatie in Linden (New Jersey). De federale aanklachten over de bomexplosies of beraamde aanslagen in New York en New Jersey komen nog. Justitie heeft nog niet prijsgegeven waarom ze Rahami als hoofdverdachte ziet.

Sommige media stellen dat hij is gepakt op basis van beelden op bewakingscamera's. Hij wordt in verband gebracht met een explosie van een bom aan de kust van New Jersey, de aanslag in Manhattan van zaterdag, de vondst van een snelkookpanbom in Manhattan en de vondst van een bom maandag in zijn woonplaats Elizabeth (New Jersey).

De 28-jarige Rahami is in de VS tot Amerikaan genaturaliseerd. Hij is in Afghanistan geboren en kwam op zevenjarige leeftijd naar de VS. Hij is volgens Amerikaanse media verscheidene malen naar Afghanistan en Pakistan gereisd. Bij terugkeer is hij telkens ondervraagd, zonder dat er verdenkingen rezen bij zijn ondervragers. In juli 2011 trouwde Rahami in Quetta (Pakistan) met een Pakistaanse. Zij heeft de VS kort voor de aanslag zaterdag in het centrum van New York verlaten, meldden Amerikaanse media dinsdag.