Nieuws/Binnenland
1273203
Binnenland

Ploumen wil meer akkoorden met bedrijfsleven

DEN HAAG - Het komend jaar hoopt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) nog akkoorden te tekenen over het verbeteren van arbeids- en milieu-omstandigheden in een aantal sectoren. Het gaat onder meer om banken en de goud- en voedingsmiddelensector.

,,Na het textielconvenant dat in juni is overeengekomen, reken ik op nog een aantal akkoorden de komende tijd. Met deze aanpak zetten we een grote stap op weg naar een veilige werkplek, een leefbaar loon en gezonde leefomgeving", aldus de bewindsvrouw.

Verder richt ze haar focus op armoedebestrijding en het creëren van werkgelegenheid. Concreet wil ze in 2017 onder meer tien miljoen mensen betere voeding geven, 4,5 miljoen boeren helpen meer te produceren en zorgen dat 1,5 miljoen mensen betere sanitaire voorzieningen krijgen.

Op het gebied van handel wil ze zich inzetten voor meer democratische onderhandelingen over handelsakkoorden. Ze wil een breed handelsberaad waarin organisaties als vakbonden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en consumentenorganisaties vooraf kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden in een handelsverdrag.

Voor de eerste jaar opvang van vluchtelingen in ons land gaat de rekening naar Ploumen. Dat legt volgend jaar weer een ,,fors beslag" op haar budget, maar gaat niet ten koste van het geld bestemd voor lopende ontwikkelingsprogramma's, aldus de bewindsvrouw.