Nieuws/Binnenland
1273223
Binnenland

Ondernemers: begroting niet ambitieus genoeg

DEN HAAG - Ondernemersorganisaties vinden de begroting die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd ,,niet ambitieus genoeg''. Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland laat het kabinet na de nodige investeringen te doen, terwijl daar wel voldoende ruimte voor is.

,,Nu de overheidsfinanciën na jaren van bezuinigingen en lastenverhogingen ruimte bieden, is het cruciaal dat breed wordt geïnvesteerd in de economie en de toekomst van ons land'', aldus de organisaties. Het verkiezingsjaar 2017 mag geen ,,verloren jaar'' zijn, waarschuwen ze. ,,Het versterken van onze concurrentiepositie op de interne Europese markt is van groot belang.''

De belangenvertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn wel positief over de verlaging van de vennootschapsbelasting. Ze merken verder op dat het kabinet ,,een paar duidelijke keuzes'' maakt, zoals extra inzet op justitie, veiligheid, onderwijs en koopkrachtontwikkeling. Ook zijn ze tevreden met de miljoenen die het kabinet vanaf 2017 uittrekt voor intensivering van de handelsbevordering.

De flinke verhoging van de premie die ondernemers moeten gaan betalen voor het gebruik van de zogeheten Borgstelling voor het MKB (BMKB) vinden de organisaties daarentegen onbegrijpelijk. Verder missen ze onder meer een regeling die particulieren kan aansporen om te investeren in het midden- en kleinbedrijf.