Nieuws/Binnenland
1273226
Binnenland

Rechters: ademruimte door extra geld

DEN HAAG - De Raad voor de Rechtspraak is blij dat de rechtspraak vanaf volgend jaar 35 miljoen euro extra krijgt. „Het zijn aanvaardbare afspraken. Het maakt duidelijk dat op het werk van de rechter niet bezuinigd of bespaard kan worden”, reageert Frits Bakker, voorzitter van de Raad.

„Met het extra geld dat nu beschikbaar komt, kunnen we de rechtspraak in Nederland op peil houden. Er is weer ademruimte en daar zijn we blij mee”, zegt Bakker.

Elke drie jaar onderhandelt de rechtspraak met de minister van Veiligheid en Justitie over de financiering van rechtszaken. De afspraken die nu zijn gemaakt, gaan over de periode van 2017 tot en met 2019.

De Raad benadrukt dat er in de komende kabinetsperiode nog wel extra investeringen nodig zijn om de rechtspraak in Nederland effectiever te maken en verder te innoveren. „De samenleving doet een steeds indringender, ingewikkelder en groter beroep op rechters”, concludeert Bakker. „Die extra inzet moet uiteindelijk ook worden gefinancierd. Doen we dat niet, dan gaat dit op den duur ten koste van onze organisatie en de kwaliteit van de rechtspraak.”

De rechtersorganisatie denkt aan een bedrag van 50 miljoen euro per jaar voor de extra investeringen die nodig zijn.