Nieuws
1273237
Nieuws

Gasbaten gehalveerd, inkomstentaks omhoog

Amsterdam - De begroting van de Rijksoverheid voor 2017 was al uitgelekt, maar vergeleken met de begroting voor dit jaar zijn er nog opvallende verschillen te zien.

Zo voelt minister Dijsselbloem (Financiën) het grotendeels dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Dat, plus een daling van de olieprijs waaraan de gasprijs weer gekoppeld is, zorgt volgend jaar voor een ruime halvering van de gasbaten. In absolute aantallen gaat het om bijna €3 miljard.

Daartegenover staat een toename van 16 procent, oftewel bijna €8 miljard, van de inkomsten van het Rijk uit loon- en inkomstenbelasting. Meer mensen zijn aan het werk, en betalen dus loonbelasting, en bovendien heeft de overheid de tarieven voor de bovenste twee belastingschijven verhoogd.

Aan de uitgavenkant denkt het kabinet-Rutte II zo’n €400 miljoen méér te zullen uitgeven aan uitkeringen en andere arbeidsmarktgerelateerde zaken. De zorguitgaven gaan met €800 miljoen omhoog. Koning Willem-Alexander zei in de troonrede dat de regering de zorgkosten in de hand heeft.

Opvallend: het kabinet betaalt volgend jaar nog maar €6,4 miljard rente op de staatsschuld, tegen €7,8 miljard dit jaar. Ons land profiteert optimaal van de lage rentestanden op de wereldwijde kapitaalmarkt, en heeft zelfs al wat obligaties tegen een negatieve rente uitgegeven. Dat betekent dat Nederland verdient aan het geld dat het leent.