Nieuws/Binnenland
1273243
Binnenland

Bouwvakkers stuiten op handgranaten

Granaten Groningen onschadelijk gemaakt

GRONINGEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vier granaten die dinsdag werden gevonden in een woning in Groningen onschadelijk gemaakt. De ontstekers zijn eruit gehaald. In de woning waar de granaten opdoken tijdens renovatiewerkzaamheden hebben de bomexperts verder niets gevonden.

Afzettingen in de omgeving worden snel opgeheven, meldde de politie tegen 14.00 uur. Meer dan dertig woningen waren uit voorzorg ontruimd, nadat bouwvakkers de granaten hadden aangetroffen.

De werklieden deden de vondst tijdens renovatiewerk in de flat aan de Adriaan Pauwstraat. ,,Toen ze een plafondplaat losmaakten, viel een plastic zak naar beneden. Daar bleken de granaten in te zitten'', vertelt een woordvoerder van de politie.

Kruiwagen

De bouwvakkers wisten niet precies wat ze in handen hadden en legden het spul buiten in een kruiwagen. Toen bleek dat het om granaten ging, werd de omgeving snel ontruimd. Voor ongeveer vijftig bewoners die thuis waren, werd in de buurt opvang geregeld.

Het onderzoek naar de herkomst van de explosieven is nog in volle gang. Het gaat volgens de politie in elk geval niet om materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.

De bewoner van de flat waar ze lagen was niet thuis. ,,We hebben hem nog niet gesproken, maar hij is geen bekende van de politie. Het is een man die er al jaren woont'', zegt de woordvoerder. Mogelijk wist de man niets van de explosieven boven zijn hoofd.

De politie schat in dat het onderzoeken en opruimen van de handgranaten nog enkele uren gaat duren. Niet alleen de granaten, maar ook de woning moeten worden onderzocht. In een straal van 150 meter rondom de woning is de buurt afgezet. De politie houdt iedereen op afstand. Er is geen paniek in de straat. Ook het verkeer ondervindt verder geen problemen.