Nieuws/Binnenland
1273251
Binnenland

Overijssel wil NAM stoppen via rechter

ZWOLLE - Gedeputeerde Staten van Overijssel stappen naar de rechter om de injectie van afvalwater in de bodem door de NAM te stoppen. De provincie noemt de activiteiten van de NAM ,,onzorgvuldig en ongewenst'' en kondigde dinsdag een kort geding aan.

De NAM meldde vrijdagavond de oliewinning in Drenthe weer op te starten. Bij deze oliewinning komt veel zout water naar boven dat bovendien met chemicaliën vervuild is. Dat water wordt in lege gasvelden in de Overijsselse bodem opgeslagen. Daartegen maakt de provincie nu bezwaar.

Eerder riepen Statenleden de provincie al op naar de rechter te stappen. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Het injecteren van afvalwater gebeurt al jaren, maar werd na de ontdekking van een lek in de pijpleidingen bij Hardenberg vorig jaar stilgelegd. Het leidingwerk is gerepareerd en de NAM kreeg van minister Henk Kamp (Economische Zaken) toestemming de oliewinning weer op te starten.

De NAM zoekt nog naar alternatieven voor het afvalwater. Een onderzoek dat eerder dit jaar werd gepresenteerd, roept veel vragen op, aldus de provincie. Cruciale rapporten van buitenlandse aardbevingsdeskundigen ontbreken. Ook wijkt de praktijk af van de verleende vergunning: zo gebruikt de NAM meer anti-corrosiemiddel dan verwacht.