Nieuws/Binnenland
1273267
Binnenland

WK gasballonvaren loopt uit op teleurstelling

MEURCOURT - De deelname van het enige Nederlandse team aan het WK gasballonvaren is teleurstellend verlopen. Al na ruim 17 uur en ruim 420 kilometer varen, moesten Rien Jurg en Ron van Houten hun gasballon op de grond zetten in het Franse Meurcourt. De zeventiende plaats bleek het maximaal haalbare.

„We hadden er meer van verwacht”, vertelt woordvoerster Miriam Jurg. Doel van het WK was om in de met waterstof gevulde ballon zo ver mogelijk te varen. In het ideale geval kunnen de ballonnen drie dagen in de lucht blijven en zeker 2000 kilometer afleggen. Door technische problemen ging de eerste dag veel meer ballast overboord dan gebruikelijk en dat brak de heren op.

„Qua route verliep alles volgens plan. Ze zouden de Alpen oversteken en dan met de westelijke wind meevaren. Maar om over de Alpen te gaan moet je zeker naar 17.000 voet (ruim 5000 meter). Om dat te doen en om de nacht door te varen was er eigenlijk te weinig ballast over”, legt Jurg uit. De mannen zouden de Alpen nog wel over kunnen steken, maar een veilige landing kwam daarmee in het geding. Dat risico besloten Jurg en Van Houten niet te nemen.

De wedstrijd, die voluit de Coupe Aéronautique Gordon Bennett heet, is dinsdagmiddag nog altijd bezig. Het ziet ernaar uit dat de Nederlanders zeventiende zijn geworden van de 24 deelnemers. Jurg en Van Houten kijken echter stiekem alweer vooruit. Volgend jaar willen ze een nieuwe poging wagen.