Nieuws/Buitenland
1273280
Buitenland

Circa 20 doden bij 'aanval op menselijkheid'

GENÈVE - Bij een luchtaanval op een hulpkonvooi van het internationale Rode Kruis (ICRC) zijn maandag in het noorden van Syrië circa twintig burgers en één coördinator van de Syrische tak van het Rode Kruis (Rode Halve Maan), Omar Barakat, om het leven gekomen. Dit heeft het Rode Kruis dinsdag laten weten. De aanval was op een opslagplaats en een konvooi van de hulporganisatie in Orem al-Kubra, ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Aleppo.

Tijdens de aanval werd de lading van het konvooi van 31 vrachtauto's gelost. Zeker achttien auto's en een groot deel van de hulpgoederen zijn verloren gegaan. De baas van het internationale Rode Kruis, Peter Maurer, noemde het dinsdag een schandelijke schending van het internationaal humanitair recht die de hulp in Syrië ondermijnt. Het Rode Kruis heeft de hulpkonvooien opgeschort.

De luchtaanval zou zijn uitgevoerd door een Syrisch of Russisch toestel. De Russische regering heeft dinsdag aangekondigd de zaak te onderzoeken. De aanval op het hulpkonvooi kwam kort nadat Damascus het bestand had opgezegd. Damascus en Moskou stellen dat rebellen die de VS steunen zich niet hebben gehouden aan de wapenstilstand die 12 september inging. Bovendien bombardeerden westerse gevechtsvliegtuigen posities van het Syrische leger in Deir al-Zor. Daarbij kwamen meer dan zestig Syrische militairen om het leven.