Nieuws/Buitenland
1273310
Buitenland

Straatrovers verrichten per ongeluk heldendaad

’Dieven maakten tweede bom NY onschadelijk’

MANHATTAN - Dieven in New York hebben zonder dat ze het doorhadden, waarschijnlijk de tweede bom van aanslagpleger Ahmad Khan Rahami onschadelijk gemaakt. Het explosief, een zelfgeknutselde snelkookpan, zat verborgen in een trolley. De rovers troffen het koffertje aan op West 27th street, openden het en haalden de bom eruit, die ze vervolgens bij het grofvuil dumpten. De koffer namen ze mee.

Onderzoekers geloven dat de rovers zonder dat ze het zelf doorhadden, erger hebben voorkomen. „Wie vindt er in godsnaam een koffer, een snelkookpan en een mobiele telefoon en neemt alleen de telefoon mee?”, vraagt een van de agenten zich af. „Het is moeilijk om te zeggen wat er precies gebeurd is, maar wellicht hebben ze per ongeluk aan een draadje getrokken.”

De pan, die verder intact bleef, was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon. Via de telefoon kon de FBI de familie van Rahami opsporen. Ze troffen op social media foto’s van de 28-jarige Amerikaanse Afghaan aan en ontdekten dat een van de bewakingscamera’s de man had gefilmd.

Hoewel de politie er vanuit gaat dat de mannen niet betrokken zijn in het terreurplan, wil de politie toch graag met ze praten. „We zien ze nu als getuigen. Misschien hebben ze nog meer informatie.”

Eerder werd al bekend dat twee dakloze mannen afgelopen zondagavond een backpack met explosieven aantroffen in Elizabeth, New Jersey.