Nieuws/Binnenland
1273331
Binnenland

Volkert van der G. niet meer begeleid

DEN HAAG - Volkert van der G., moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft geen begeleiding meer van een psycholoog. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De moordenaar van Fortuyn spande bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Volgens het hof is de psychiater van mening dat ,,verdere psychische begeleiding niet zinvol is''. Daarom hoeft dit niet meer.

Justitie vond dat Van der G. zich wel verder moest laten begeleiden door een psycholoog. De moordenaar van Fortuyn weigerde dit echter.

Van der G. moet van het hof wel blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de situatie waarin hij verkeert.

Van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum dood. Eerder al vocht Van de G. met succes het dragen van een enkelband aan.

Zowel de Nederlandse Staat als Van der G. kan het besluit van het gerechtshof nog aanvechten bij de Hoge Raad.