Nieuws
1273338
Nieuws

Positieve boodschap klinkt op het Binnenhof

Nederland sterker uit de crisis, zegt het kabinet

Den Haag - Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de boodschap die vandaag op Prinsjesdag vanaf het Binnenhof klinkt. Daarvoor dankt het kabinet vooral zichzelf. Door grote hervormingen van Rutte II staat Nederland er financieel gezond voor, is het devies.

Wie vandaag langs de route staat om een glimp op te vangen van de glazen koets en het koninklijk echtpaar heeft mazzel. ’s Ochtends vroeg is het nog een beetje fris, maar het wordt in de loop van de dag richting de twintig graden en neerslag is niet voorspeld. Vorig jaar regende het nog pijpenstelen.

Wegpoetsen

Vorig jaar kon het kabinet nog 5 miljard euro aan lastenverlichting uitdelen. Zo’n traktatie zit er dit jaar niet in, lekte eerder al uit. Wel gaat iedereen gaat er ongeveer 1 procent op vooruit. Extra geld is er onder andere voor justitie, defensie, zorg en onderwijs, maar een deel van dit geld moet eerdere tekorten wegpoetsen.

De koninklijke stoet vertrekt rond één uur ’s middags vanuit Paleis Noordeinde richting de Ridderzaal. De troonrede wordt ongeveer een kwartier later door koning Willem Alexander voorgelezen. Zijn tekst is zo’n beetje het enige wat nog niet is uitgelekt. Om drie uur ’s middags biedt minister Dijsselbloem (Financiën) zijn koffertje met daarin de miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

De economie groeit volgend jaar met 1,7 procent, is de verwachting. Het begrotingstekort komt volgens het ministerie van Financiën uit op 0,5 procent. Bij de vorige miljoenennota was dat nog 1,4. De staatsschuld daalt licht en komt uit op 62,1 procent van al het geld dat in Nederland jaarlijks verdiend wordt.

Een domper is de werkloosheid. Die komt volgend jaar uit op 555.000 mensen. Verwacht werd dat dit harder zou teruglopen.