Nieuws/Binnenland
1273356
Binnenland

Gesprek van de dag: dinsdag 20 september

Kabinet ziet het zonnig in, Nederlanders niet

AMSTERDAM - Zij houden vandaag hun hoedjes vast, wij ons hart: Volgens het kabinet is Nederland sterker uit de crisis gekomen, maar het Nederlandse volk is ondertussen stukken minder optimistisch. Vorig jaar kon 56 procent goed rondkomen; dit jaar is dat gezakt naar 50 procent. Verder: door gewijzigde wetgeving zijn kermisbezoekers minder goed verzekerd van veilige attracties. En: de verdachte die is opgepakt voor de aanslag in New York, is vermoedelijk niet betrokken bij een terroristische cel. Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • De Amerikaanse autoriteiten hebben geen enkele reden om aan te nemen dat de verdachte die is opgepakt voor de aanslag in New York, betrokken is bij een terroristische cel. Lees meer.
 • Bij een bombardement op een hulpkonvooi in Syrië zijn maandag twaalf mensen om het leven gekomen, waaronder verschillende hulpverleners van de hulporganisatie Rode Halve Maan en chauffeurs van de vrachtwagens met hulpgoederen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Lees meer.
 • De politie op Bonaire is op zoek naar een zevende verdachte in de moordzaak op de Nederlandse agent Ferry Bakx. Deze man heeft, net als de andere verdachten die vastzitten, de Venezolaanse nationaliteit. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Nederland is uit de crisis geklommen. Met die boodschap zal het kabinet-Rutte/Asscher zijn laatste begroting vandaag omlijsten. Naar verwachting zal de koning vandaag in de troonrede stilstaan bij de offers die zijn landgenoten afgelopen jaren via ingrijpende bezuinigingen en hervormingen hebben gebracht om het huishoudboekje van de Staat op orde te brengen. Lees meer.
 • Door gewijzigde wetgeving zijn kermisbezoekers minder goed verzekerd van veilige kermisattracties. Dat zeggen inspectiebedrijven en emeritus-hoogleraar veiligheidskunde Ben Ale tegen De Telegraaf. Lees meer.

 Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • In tegenstelling tot het kabinet, is het Nederlandse volk zelf nog niet erg optimistisch over de economie en de impact daarvan op hun eigen portemonnee. Vorig jaar kon 56 procent goed rondkomen; dit jaar is dat gezakt naar 50 procent. Bovendien merkt een meerderheid van de Nederlanders niets van een aantrekkende economie. Lees meer.
 • Scheidsrechter Bas Nijhuis krijgt bijval van (oud-)collega’s voor zijn optreden bij Roda JC-SC Heerenveen. Roelof Luinge en Kevin Blom snappen zijn beslissing om het fors ageren door spelers te bestraffen volledig. ,,De emoties lopen soms echt te hoog op”, weet Blom. Lees meer.
 • Rick Brandsteder (32) zou zijn leven beteren, maar moet volgende week tóch weer voor de politierechter verschijnen. De RTL-presentator wordt mishandeling ten laste gelegd. Lees meer. 

Wat kun je vandaag volgen?

 

Prinsjesdag:

 • Het is vandaag de derde dinsdag van september en dus is het weer Prinsjesdag. Maar een kwart van alle Nederlanders kijkt op Prinsjesdag, de belangrijkste dag van het parlementaire jaar, alleen naar de hoedjes, omdat zij aangeven er verder niets van te begrijpen. Hoog tijd voor wat uitleg, dacht ook de Rijksoverheid. Lees meer.
 • De eerste fanatieke Oranjefans zijn dinsdagochtend al vroeg langs de route van de Glazen Koets gespot. Zo staan er al belangstellenden bij Paleis Noordeinde. Een vroege vogel is er voor de 35e keer bij om straks niets van de balkonscène te hoeven missen. Lees meer.
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken de tocht naar het Binnenhof dit jaar in de Glazen Koets. Hier vind je alles over de route. Lees meer.
 • De traditionele rit van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal wordt in 2016 voor het eerst sinds lange tijd weer eens gemaakt in de Glazen Koets en niet in de Gouden Koets. Hoewel de Gouden Koets de laatste jaren het meest werd gebruikt, zijn de beide koetsen in het protocol gelijkwaardige zogeheten staatsieberlines. Lees meer.

En:

 • De sporters die hebben meegedaan aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro worden dinsdag gehuldigd in TivoliVredenburg in Utrecht. Het is de eerste keer dat het Paralympische team met een publiekshuldiging wordt onthaald. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Iedereen profiteert mee. Het zou zomaar het motto kunnen worden van de troonrede, die de koning vandaag uitspreekt in de Ridderzaal. Met een beetje extra geld in de portemonnee voor veruit de meeste Nederlanders willen VVD en PvdA met opgeheven hoofd de kiezer tegemoet. Voor de bühne leek het of de coalitie in goede harmonie haar laatste begroting afrondde. Maar achter de schermen heeft het wederom geknetterd. „Onbespreekbaar!”, riep premier Rutte zelfs, toen zijn coalitiegenoot PvdA een opmerkelijk voorstel deed. Lees hier de column van Wouter de Winther.
 • Prinsjesdag is doorgaans een reclamekaravaan voor kabinetsbeleid. Nu de economie de wind mee heeft en minister Dijsselbloem (Financiën) kan zwiepen met een koffer vol successen, is dat helemaal het geval. Maar de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zullen alles doen om te voorkomen dat de presentatie van de rijksbegroting een verkiezingsspotje wordt voor coalitiepartijen VVD en PvdA. Ze hebben daar munitie voor, want er zijn zat schaduwzijden van het kabinetsbeleid om op te wijzen. Lees meer.

Volg al het nieuws rond Prinsjesdag via onze speciale pagina en ons liveblog. Fijne dag!