Nieuws
1273375
Nieuws

Nederlanders pessimistisch over economie

DEN HAAG - Voorafgaand aan de vierde Prinsjesdag van het tweede kabinet Rutte zijn Nederlanders nog niet erg optimistisch over de Nederlandse economie en de impact daarvan op hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van de NOS, uitgevoerd door Ipsos.

Hoewel in vergelijking met vorig jaar minder Nederlanders hebben moeten bezuinigen, is het dit jaar voor meer mensen moeilijk rondkomen. Vorig jaar kon 56 procent goed rondkomen; dit jaar is dat gezakt naar 50 procent. Bovendien merkt een meerderheid van de Nederlanders niets van een aantrekkende economie.

Het rapportcijfer voor het kabinet blijft in de eerste drie kwartalen van 2016 stabiel. Het kan op dit moment rekenen op een onvoldoende: een 5,2.

Er werden meer dan duizend stemgerechtigde Nederlanders ondervraagd. Zij kregen ook vragen over de integratie van allochtonen. Met name op het gebied van de multiculturele samenleving zijn de verschillen het afgelopen jaar volgens hen groter geworden en een aanzienlijk deel van de Nederlanders maakt zich daar ernstige zorgen over. Drie op de tien Nederlanders zijn banger voor een terroristische aanslag dan een jaar geleden.

Nederlanders zien graag extra investeringen van de regering in de zorg. Twee op de drie Nederlanders willen dat daar extra geld voor wordt vrijgemaakt. Werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid en de koopkracht van ouderen zijn andere beleidsterreinen waar de regering volgens Nederlanders in zou moeten investeren.