Nieuws/Binnenland
1273376
Binnenland

Prinsjesdag voor dummy’s

DEN HAAG - Bijna een kwart van alle Nederlanders kijkt op Prinsjesdag, de belangrijkste dag van het parlementaire jaar, alleen naar de hoedjes, omdat zij aangeven er verder niets van te begrijpen. Hoog tijd voor wat uitleg, dacht ook de Rijksoverheid, die door middel van een animatie op haar website uitlegt wat er nou allemaal gebeurt op Prinsjesdag.

Het is vandaag de derde dinsdag in september en daarom is het Prinsjesdag, staat te lezen op de website. „Op 20 september 2016 rijdt de Koning met de Glazen Koets naar de Ridderzaal en spreekt daar de Troonrede uit. Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden.”

Met het uitspreken van de Troonrede in de Ridderzaal opent Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. „In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.”

Koffertje

Daarna, om 15.00 uur, overhandigt de minister van Financiën de Tweede Kamer het koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting. „Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt.”

De echte Oranjefans staan overigens ’s morgens al vroeg voor de hekken van Paleis Noordeinde om de beste foto van de balkonscène te kunnen maken.

Het programma van vandaag is als volgt:

12.45 uur

Vertrek Glazen Koets vanaf de Koninklijke Stallen

13.00 uur

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima vertrekken vanaf Paleis Noordeinde

13.15 uur

Aankomst bij de Ridderzaal

13.50 uur

Glazen Koets vertrekt vanaf Binnenhof naar Paleis Noordeinde

14.00 uur

Balkonscène op Paleis Noordeinde

15.00 uur

De minister van Financiën biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Klik hier voor de route van de Glazen Koets.