Nieuws/Binnenland
1273486
Binnenland

De Glazen Koets, die andere staatsieberline

Den Haag - De traditionele rit van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal wordt in 2016 voor het eerst sinds lange tijd weer eens gemaakt in de Glazen Koets en niet in de Gouden Koets. Hoewel de Gouden Koets de laatste jaren het meest werd gebruikt, zijn de beide koetsen in het protocol gelijkwaardige zogeheten staatsieberlines.

De Gouden Koets - ooit een inhuldigingsgeschenk van Amsterdam aan koningin Wilhelmina - is de komende jaren niet meer in het openbaar te bewonderen. Hij is aan een grondige restauratie toe, die zeven jaar in beslag zal nemen en mogelijk 1,2 miljoen gaat kosten. De Gouden Koets is overigens ’gewoon’ gemaakt van Javaans teakhout en dankt zijn naam aan het bladgoud dat voor de afwerking is gebruikt.

Net zomin als de Gouden Koets van goud is, is de Glazen Koets van glas. De staatsieberline dankt de naam aan het glas dat de ornamentenrand beschermt. De koets zelf is blauw afgelakt, het enige verguldsel zit op een kroon, bovenop de koets. Naar verluidt had koningin Wilhelmina een voorkeur voor de wat ingetogener Glazen Koets.

De Glazen Koets is ruim 70 jaar ouder dan het gouden exemplaar en werd in vroeger jaren veel gebruikt tijdens Prinsjesdag, maar later uitsluitend nog bij sporadische bijzondere gelegenheden, voor het laatst in 1966, bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus.

Na 1948 werd op Prinsjesdag altijd gebruik gemaakt van de Gouden Koets. Met uitzondering van 1974, toen er een gijzeling gaande was in de Franse ambassade. Toen maakte koningin Juliana de rit in een auto, langs de route stonden geen feestende mensen.

Dat zal dit jaar anders zijn: op de Lange Voorhout staan de tribunes al opgesteld. De eerste Oranjefans zullen al vroeg hun plekje vooraan opeisen.