Nieuws/Binnenland

Verrassende stedentrip naar Luik

De Telegraaf

Een grauwe industriestad met een depressieve aanblik vanaf de snelweg. Onder die associatie gaat Luik al decennialang gebukt. Onterecht, want deze stad aan de Maas heeft een prachtig centrum en een rijke historie.

De Telegraaf

Eenmaal in de binnenstad beland je in een omgeving met bijzondere architectuur, smalle straatjes en een volkse sfeer. Eeuwenoude kerken en herenhuizen met versierde gevels verraden het handelsverleden waar de stad ooit enorme rijkdom mee verwierf. Luik werd groot tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw dankzij de mijnbouw, staalindustrie, glasblazerij en kristalindustrie. Maar de daling van wereldwijde vraag naar staal luidde het begin in van economische problemen, die voor verval en armoede zorgden.

De laatste decennia is Luik dankzij vele renovatie- en nieuwbouwprojecten enorm opgeknapt. Het resultaat: een levendig geheel met monumentale kerken en kathedralen, een groene binnenstad en mooie musea. Moderne winkelketens en eeuwenoude panden wisselen elkaar af. Hoewel de stad op slechts 30 kilometer van Maastricht ligt, waan je je echt op vakantie. Misschien door de Franse voertaal, maar ook zeker door de vele pleinen, barretjes, pralinewinkels en kraampjes met Luikse wafels en gepofte kastanjes.

De winkels in Luik zijn op zondag gesloten, maar een aanrader is La Batte, de grootste en oudste markt van België, op zondagochtend aan de kade van de Maas. Geniet van de drukke, levendige sfeer op de enorme markt met stalletjes vol groente, fruit, kazen, boeken, antiek, kleren, pluimvee en allerlei snuisterijen. De wijk Outremeuse (‘over de Maas’) aan de overkant van de rivier is folkloristisch, multicultureel en thuisbasis van veel studenten van de universiteit van Luik. Ook vind je er het Aquarium en zoölogisch museum.

Aanraders

Vergezicht

Een mooi uitzicht over de stad heb je vanaf de hellingen van de Citadel, die je beklimt vanaf het historische hart van de stad over de 375 treden van de trap van Bueren.

Lekker eten

Delicatessenzaakjes en leuke restaurantjes vind je in de wijk Le Carré. Shopfanaten kunnen naar de Rue Saint Paul.

Wandeling door het park

Maak een wandeling door Parc de la Boverie, met een rozentuin en het MAMAC, het museum voor moderne kunsten.

Musea

Bezoek het Grand Curtius, een complex waar verschillende mu- sea zijn gevestigd, zoals het wapenmuseum, het archeologisch museum en het glasmuseum.

Overnachten

Slapen als een koning kan in het Crowne Plaza Luik, een mo- dern gebouw dat twee monumentale herenhuizen met elkaar verbindt. Pronkstuk is de gerestaureerde balzaal met kristallen kroonluchters, originele fresco’s en een glazen dak van 9 meter hoog. Als gast heb je gratis toegang tot de Spa Osmose.

Hypermoderne station

Loop langs het hypermoderne station Liège-Guillemins, in
2009 geopend. Ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, bekend van onder meer de Stad van Kunst en Weten- schappen in Valencia.