Nieuws/Binnenland

Deze zorgtrends gaan ons leven verbeteren

De Telegraaf

De onsterfelijke mens. Een broodje-aapverhaal? Misschien niet lang meer. We worden nu al steeds ouder, maar dankzij nieuwe technologieën naderen we een tijdperk waarin geen ziekte meer ongeneeslijk is. Een greep uit de technologieën die onze levens de komende decennia drastisch gaan veranderen.

De Telegraaf

Robotica

Zorgrobots kunnen in de toekomst steeds meer taken overnemen en uitvoeren. Zo is er een robot met zestien vingers die haren wast en een robot die de verzorger helpt om zwakke mensen in en uit het bed of de rolstoel te tillen. En dan is er ‘Tessa’, een sociale robot die mensen met dementie en hun familie ondersteunt in hun zelfredzaamheid. De eerste Tessa’s draaien al proef verspreid over zorginstellingen door het land.

Kunstmatige intelligentie

De afgelopen jaren zijn grote stappen gezet, waardoor computers veel beter patronen kunnen herkennen en zelfstandig kunnen redeneren. Ooit gehoord van de IBM Watson? ‘Watson’ helpt in Amerika oncologen om bepaalde mutaties te analyseren en daar de beste behandeling bij te stellen. Het is nog in de proeffase, maar de ontwikkeling is veelzeggend. Volgens experts hoest je binnen vijftien of twintig jaar in je smartphone, die in contact staat met zo’n supercomputer. Op basis van het geluid stelt deze een perfecte diagnose. Je weet direct of je bronchitis of longontsteking hebt. Binnen een seconde is je hele patiëntendossier gescreend en krijg je op basis van je medicatie en voorgeschiedenis een voorschrift voor medicijnen. En die print je natuurlijk direct via een 3D-printer uit.

Nanotechnologie

Nanotechnologie maakt het mogelijk om op het allerkleinste niveau, dat van moleculen en atomen, materialen te onderzoeken, uit elkaar te halen en op een andere manier weer op te bouwen. Zo helpt nanotechnologie om ziektes eerder op
te sporen en een meer nauwkeurige en snellere diagnoses te stellen. Het zorgt ervoor dat medicijnen hun werk gerichter kunnen doen. Bijvoorbeeld door een medicijn in nanobolletjes te stoppen die moeilijk doordringen in gezond weefsel, maar juist makkelijk in ziek weefsel, zoals tumorcellen.

CRISPR/Cas9

Het klinkt als een vriendje van Star Wars-robots C-3PO en R2-D2. In werkelijkheid is CRISPR/Cas9
een methode waarmee met nooit eerder vertoonde nauwkeurigheid DNA kan worden gemodificeerd. In theorie is het mogelijk elk gen binnen het genoom specifiek te veranderen. Bovendien is het mogelijk om het genoom zodanig aan te passen dat het kan worden doorgegeven aan het nageslacht. Met de bewerkingstechniek van CRISPR worden zaken mogelijk die tot voor kort onmogelijk leken: denk aan muggen resistent maken voor malaria en het bestrijden van erfelijke ziektes. Vooralsnog is dit in de meeste landen verboden.