Nieuws
1273645
Nieuws

Quote 500-lid Arthur del Prado (84) overleden

Arthur del Prado

Arthur del Prado

Ondernemer Arthur del Prado is overleden. Dat heeft zijn familie via een rouwannonce in De Telegraaf bekend gemaakt.

Arthur del Prado

Arthur del Prado

Als twintiger ontdekt de Nederlander in de Verenigde Staten de ontluikende chipindustrie. Na terugkomst in Europa gaat hij Amerikaanse chiptechnologie verkopen en richt hij Advanced Semiconductor Materials (ASM) op.

Nasdaq-notering

In de jaren daarna groeit ASM hard, zeker nadat het in 1971 zijn eerste eigen machine in de markt zet. Begin jaren tachtig is ASM International (ASMI) het eerste Nederlandse bedrijf dat een notering krijgt aan technologiebeurs Nasdaq. In ’88 gaat ook ASM Pacific Technologies (ASM PT) naar de beurs, in Hongkong.

ASML

Del Prado heeft dan al een zodanige reputatie opgebouwd dat hij Philips weet te verleiden tot een joint venture op het gebied van lithografie. Het bedrijf heet in eerste instantie ASM Lithography.

Nadat Del Prado zijn banden met het bedrijf verbreekt, gaat het verder onder de naam ASML. De letters hebben officieel geen betekenis meer, maar voor de goede verstaander is de historische band met het ASM van Del Prado duidelijk.

Rijkenlijst

In navolging van ASMi en ASM PT groeit ook ASML uit tot een toonaangevend bedrijf in de chipindustrie. Dat legt Del Prado geen windeieren. Bij de laatste raming schatte zakenblad Quote Del Prado's vermogen op ruim €450 miljoen.

Aannemelijk is dat dat veel hoger is. ASMI heeft een beurswaarde van €2,2 miljard. Zowel ASM PT (€24,9 miljard) als ASML (€39,4 miljard) zijn daar ruimschoots overheen gegaan. Del Prado had tot zijn overlijden belangen in ASMI en ASM PT die al meer dan €450 miljoen waard zijn.

Vechten

Del Prado brengt een deel van zijn jeugd, gescheiden van zijn familie, door in een Jappenkamp. Zijn ervaringen komen later van pas in de gevechten die hij met aandeelhouders voert.

Nadat hij begin 2008 het stokje overgeeft aan zijn zoon Chuck, moet hij in mei van dat jaar ingrijpen. Activistische aandeelhouders Hermes en Fursa zijn niet tevreden over Del Prado junior en zetten in op de aanstelling van een andere ceo.

Tot het laatst actief

„We’re not finished yet”, belooft hij de rebellerende aandeelhouders, en hij wint inderdaad het gevecht. Del Prado junior is nog steeds ceo van het bedrijf, de oude Del Prado zal nog tot mei van dit jaar niet-uitvoerend president zijn van ASM Pacific Technology.

Voor hem zit het er nu alsnog op. Del Prado wordt dit jaar steeds zwakker en overlijdt uiteindelijk op vrijdag 9 september in zijn woonplaats Bilthoven. De uitvaart heeft reeds plaatsgevonden.