Nieuws
1273666
Nieuws

Fiets jeugdreuma de wereld uit

Sara (10) heeft jeugdreuma. Ze is een van de 4000 kinderen in Nederland die regelmatig ontstekingen, en daardoor pijn, aan hun gewrichten hebben. Ze heeft een brief geschreven aan haar lotgenootje Lisa in Duitsland. De brief zal hoogstpersoonlijk worden bezorgd door haar behandelend arts, Bas Vastert, die meedoet met de actie ‘Fietspost voor jeugdreuma’.

Moeder Marieke van Balen: “We weten nog te weinig van jeugdreuma. Het is een ziekte die bij één op de duizend kinderen voorkomt en het dagelijks leven flink in de war schopt. Als de reuma weer actief is, kan Sara bijvoorbeeld niet sporten, is ze stijf en heeft ze pijn in haar gewrichten. Daarna gaat het door medicijnen weer een periode goed." 

"De oorzaak van de actieve en inactieve periodes is nog steeds onduidelijk. Van de huidige geneesmiddelen is ook nog onvoldoende bekend hoe ze bij kinderen werken en wat bijvoorbeeld de langetermijneffecten zijn. We geven de moed niet op, maar er wordt te weinig onderzoek naar jeugdreuma gedaan."

VEEL VRAGEN

"We hebben ook als ouders dus nog heel veel vragen. Als de reuma weer actief is, dan ben je wel in tranen. Als je nu begreep waardoor het getriggerd wordt, dan zou je iets kunnen doen om het te voorkomen. Dat is nu lastig."

Lees hier hoe jeugdreuma de wereld uitgefietst kan worden