Nieuws/Binnenland
1273667665
Binnenland

Jaarrecord besmettingen, iets minder patiënten in ziekenhuis

ZEIST - De besmettingen zijn woensdag harder gestegen dan op alle voorgaande woensdagen in 2021 het geval was. Tegelijkertijd zien we de laatste 24 uur een daling in het ziekenhuis, na eerdere stijgingen.

De cijfers uit ziekenhuizen

Na zes achtereenvolgende dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal iets gedaald. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2187, elf minder dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 625 op de intensive care, twee meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1562 coronapatiënten, een daling van 13 afgelopen etmaal.

Het is de vijfde dag op rij dat het aantal ic-patiënten boven de 600 uitkomt. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.

„De instroom en bezetting in de ziekenhuizen stijgt. We verwachten dat deze stijging de komende tijd doorzet. Dit wordt veroorzaakt door de inmiddels dominante Britse variant van het coronavirus”, stelt het LCPS in een toelichting.

Door de toenemende drukte werden in het afgelopen etmaal zestien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie één ic-patiënt.

De cijfers van besmettingen

Tussen dinsdagochtend en woensdag zijn 7624 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december.

In de afgelopen zeven dagen zijn 47.676 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 6811 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds half januari.

Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal positieve tests meestal het laagst. Dat komt doordat minder mensen zich in een weekeinde laten testen. In de loop van de week loopt het dan op. Vorige week woensdag meldde het RIVM 5923 positieve tests. Dat steeg daarna naar 7367 op vrijdag en 7615 op zaterdag.