Nieuws/Binnenland
1273798
Binnenland

KNMI uren uit de lucht door storing

DE BILT - De stroomstoring zaterdag bij het KNMI in De Bilt was zaterdag rond 19.00 uur nog niet opgelost. Er worden nu voorbereidingen getroffen om uit te wijken naar een noodvoorziening op Luchtbasis Woensdrecht, meldt een woordvoerder van het meteorologisch instituut.

Het KNMI in De Bilt heeft zaterdag te kampen gehad met een urenlange storing. Aan het eind van de middag vielen verschillende systemen uit na onderhoudswerkzaamheden.

Tijdens die werkzaamheden draaide alles zonder problemen op een noodaggregaat. Maar toen weer werd teruggeschakeld op gewone stroom viel het ene na het andere systeem uit. Daardoor kon het KNMI geen actuele weerdata doorgeven aan allerlei afnemers, zoals internetproviders en luchthaven Schiphol.

Rond 19.00 uur week de weerdienst uit naar de luchtmachtbasis Woensdrecht. Daar werd in een bunker een zogeheten nood-weerkamer ingericht die werd bemand door meteorologen van het KNMI. Om 22.30 uur was de stroomstoring op de locatie in De Bilt verholpen en werkte alles weer naar behoren, aldus een woordvoerder.