Nieuws/Binnenland
1273826
Binnenland

40.000 kijkers bij dropping op Ginkelse Heide

EDE - Op de Ginkelse Heide zijn zaterdagmiddag rond de vierhonderd parachutisten alsnog gedropt. In de ochtend had de gemeente Ede de dropping nog afgelast vanwege dichte mist.

De dropping maakt deel uit van de herdenking van de Slag om Arnhem, die in september 1944 werd uitgevochten. De parachutisten sprongen uit historische vliegtuigen, waaronder Herculessen. Er waren ongeveer 40.000 toeschouwers op de heide en rond Ede stonden een groot deel van de dag lange files.

Naast de droppings werd de Operatie Market Garden ook plechtig herdacht bij het Airborne Monument in Ede, in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten en 25 veteranen van de Slag om Arnhem. Onder anderen burgemeester Cees van der Knaap van Ede hield een toespraak.

Van der Knaap is blij met de massale belangstelling: ,,Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal. We willen vooral het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd van nu levendig houden", aldus de burgemeester.

De 72e Airborne-herdenking begon op vrijdag en duurt tot en met zondag in Arnhem, Oosterbeek en Ede.