Nieuws/Buitenland
1273830
Buitenland

Poetin hekelt bangmakerij in VS over Rusland

BISJKEK - President Vladimir Poetin heeft zware kritiek geuit op pogingen Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen af te schilderen als 'evil empire', het rijk van het kwaad. Hij verwees daarmee naar de beschrijving die voormalig president Ronald Reagan in 1983 voor de toenmalige Sovjet-Unie gebruikte.

Hij hekelde de bangmakerij en noemde die zaterdag na afloop van een bezoek aan Kirgizië ,,erg vervelend''. Poetin ging daar in op de rol die Rusland speelt in de Amerikaanse campagne.

Dat is een gevolg van de lof die Poetin door de Republikeinse kandidaat Donald Trump kreeg toegezwaaid. ,,Als we goed met Rusland omgaan, dan zou dat toch niet zo slecht zijn?'', zei Trump vorige week.

Daarmee ontlokte hij kritiek van onder meer president Barack Obama en de Democratische presidentskandidate, Hillary Clinton.

Poetin sprak geen voorkeur uit voor een van de kandidaten. ,,Onze voorkeur gaat uit naar degenen die goede relaties met Rusland op gelijkwaardige basis onderschrijven en dat belang voor hun land en de internationale gemeenschap begrijpen.''