Nieuws/Buitenland
1273877
Buitenland

Topstuk Guggenheim ’zit hemels en werkt echt’

In de rij voor gouden toilet

De grote attractie van het Guggenheim: het gouden toilet.

De grote attractie van het Guggenheim: het gouden toilet.

NEW YORK - Bezoekers van het Guggenheim-museum in New York staan sinds dit weekeinde graag in de rij voor die ene wc op de vierde verdieping: de gouden toiletpot van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (55).

De grote attractie van het Guggenheim: het gouden toilet.

De grote attractie van het Guggenheim: het gouden toilet.

Het publiek maakte vrijdag (lokale tijd) voor het eerst kennis met het buitenissige toiletbezoek op de pot en bril van 18-karaats goud. Iedereen die dat wil mag zich even koning of president wanen op de gouden plee.

Het toilet biedt volgens de beschrijving die hangt naast de toegangsdeur ,,een nog nooit eerder ervaren beleving van intimiteit met een kunstwerk''. Het is ook niet de bedoeling de bril omhoog te zetten: het blijft een kunstobject in zijn originele vorm.

Grap?

Cattelan zegt dat het gevaar aanwezig is dat de bezoekers zijn gouden toilet als een grap beschouwen. ,,Het is niet mijn taak om mensen te vertellen wat een kunstwerk precies betekent. Maar ik denk dat mensen er een betekenis in zien.'' De Italiaan zegt verheugd te zijn dat het gouden toilet echt gebruikt wordt in het kleinste kamertje, in plaats van mooi uitgelicht op een podium in een galerie.

En ja, hij werkt, bewijzen de talrijke selfies die gepost worden. Verslaggevers van The New York Post en The Guardian beschreven alvast dat de wc hemels zit en echt werkt.

Onbegrensd

Volgens het museum in Manhattan is het kunstwerk een knipoog ,,naar de excessen van de kunstwereld, maar ook naar de Verenigde Staten als land van onbegrensde mogelijkheden''. Niet voor niets heet het sanitaire kunstwerk 'America'.

Het toilet wordt elk kwartier gereinigd. En er staat permanent een bewaker voor de deur die controleert of er niets wordt meegenomen.