Nieuws/Buitenland
1273889
Buitenland

Trump: ’Neem Clinton wapens af’

MIAMI - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump riep vrijdag op om de bewakers van zijn Democratische rivale Hillary Clinton te ontwapenen. "Neem hun wapens af, zij wil geen wapens", zei de New Yorkse vastgoedmagnaat op een campagnebijeenkomst in Miami. ,,We zullen zien wat er dan met haar gebeurt.''

In zijn toespraak vergeleek Trump zijn aanhangers, die volgens hem de politie steunen en een daling in misdaadcijfers willen, met Clinton, die tegen particulier wapenbezit zou zijn en ,,achter muren woont en geld ophaalt bij hedgefondsen''.

In mei maakte de omstreden Republikein een soortgelijke opmerking over Clinton en haar beveiliging, toen hij de steun accepteerde van de National Rifle Association, een machtige lobbygroep voor wapenbezit.

Begin augustus in North Carolina maakte Trump het helemaal bont. Tijdens een toespraak zinspeelde hij dat wapenactivisten wellicht konden voorkomen dat Clinton progressieve leden van het Hooggerechtshof zou benoemen die voor beperking van het wapenbezit zijn. De opmerking werd door sommigen gezien als aanmoediging voor een politieke moordaanslag.

Clinton is voorstander van striktere regulering voor wapenverkoop, maar heeft nooit beweerd af te willen van het tweede amendement op de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op particulier wapenbezit is vastgelegd.

Volgens de Clinton-campagne maakt de opmerking van Trump in Miami deel uit van een patroon waarin de miljardair mensen tot geweld aanspoort. ,,Of hij dit nu zegt om demonstranten te provoceren, het terloops opmerkt of als een grap bedoelt, het is een onacceptabel kenmerk van iemand die de baan van opperbevelhebber ambieert’’, aldus campagneleider Robby Mook.

Beide kandidaten worden al maanden bewaakt door agenten van de Secret Service.