1273938
Binnenland

’Alsof verloren zoons terugkomen’

Roofkunst in oktober terug

KIEV - De vijf gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen uit het Westfries Museum keren volgende maand terug op hun thuisbasis in Hoorn.

De Hollandse Meesters worden vrijdag 7 oktober feestelijk door het museum en de gemeente ingehaald. Minder feestelijk voor Hoorn zijn de hoge restauratiekosten. Drie doeken raakten zeer zwaar beschadigd. Het museum denkt dat de restauratiekosten zeker een ton bedragen en hoopt op donaties via ‘crowdfunding’.

Vanmiddag droegen de Oekraïense justitie en geheime dienst SBU de meesterwerken uit de Gouden Eeuw in Kiev formeel over aan museumdirecteur Ad Geerdink. Geerdink zei te hopen dat ook de overige weggeroofde stukken boven water komen. Negentien schilderijen en ruim zeventig zilveren voorwerpen van het Westfries Museum zijn nog altijd spoorloos en zijn vermoedelijk ook in Oekraïne.

Dat de vijf kostbare doeken die de Oekraïense politie in april traceerde binnenkort weer in zijn zalen hangen, voelt volgens de museumdirecteur ‘alsof verloren zoons thuiskomen.’

Het historische stadje kijkt er volgens Geerdink reikhalzend naar uit. “Hoorn zal zijn schilderijen, en iedereen die eraan meewerkte om deze werken terug te krijgen, in het hart sluiten. Hier en daar vloeit dan zeker een traan van blijdschap.”

Verdriet en grote verontwaardiging was er, toen kunstrovers het hart van de zeventiende eeuwse museumcollectie tijdens een nachtelijke kraak in januari 2005 wegroofden en een enorme ravage achterlieten. Geerdink blikte terug op dat, voor het museum en Hoorn, rampzalige moment.

“Inwoners van Hoorn zijn niet erg emotioneel, maar die dag hebben mensen gehuild. Niet om de financiële waarde van de verduisterde kunst. Het voelde alsof een deel van hun geschiedenis en identiteit was weggerukt. Dat doet pijn.”

Er is veel restauratiewerk nodig om de vijf doeken weer toonbaar te maken. ‘Vrouw Wereld’ en ‘Terugkeer van Jephta’, beiden van Jacob Waben, bleven opvallend ongeschonden en liepen alleen wat kleine schades op. ‘Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert, ‘Keukenstuk’ van Floris van Schooten en ‘Nieuwstraat in Hoorn’ van Izaak Ouwater zijn er volgens restaurator Ronald de Jager ‘verschrikkelijk aan toe’. De topstukken waren opgerold en opgevouwen waardoor de beschilderingen zijn losgeraakt van het doek.