Nieuws
1274076
Nieuws

Flappentap is veertig

Precies veertig jaar geleden konden Amsterdammers voor het eerst naast kroketten ook geld uit de muur geld trekken. Tegenwoordig wordt de toen futuristische betaalautomaat weer weggedrukt door ’cashloos betalen’ met de pinpas en ’geld appen’ met de smartphone. Toch begon deze geldrevolutie in 1976 met de allereerste flappentap van de Gemeentegiro Amsterdam.

Klanten waren er dolblij mee, maar baliemedewerkers zagen het met lede ogen aan. „Op de kaskantoren trokken heel wat medewerkers zure gezichten als klanten bij de automaat geld kwamen opnemen, in plaats van aan de balie. Dat was nog een hele toestand. Zij zagen de bui voor baanverlies al hangen”, herinnert John Gigengack van de Amsterdamse Gemeentegiro zich de weerstand tegen de flappentap.

De geldautomaat kwam er toch, omdat directeur Jan Stofkoper van de Gemeentegiro Amsterdam van geen wijken wilde weten. „Een geheel elektronisch betaalsysteem is onontkoombaar”, voorspelde hij in De Telegraaf op de dag waarop de eerste machines aan de Eerste Van Swindenstraat en het Surinameplein werden geplaatst. Hiermee was de Gemeentegiro een absolute voorloper, zegt Simon Lelieveldt van de historische organisatie Financieel Erfgoed. „Het is de eerste instelling die de moderne techniek als reguliere dienst in Nederland naar haar klant toebracht.”

Lees meer