Nieuws
1274087
Nieuws

Loon kan omhoog

Amsterdam - Na de vakbonden, De Nederlandsche Bank en het kabinet concludeert ook de Rabobank dat de lonen in Nederland omhoog kunnen. Economen van de bank komen uit op een loonachterstand over de laatste vijftien jaar van gemiddeld 5,1%.

Ondanks een totale economische groei van bijna 8% sinds het begin van de eeuw, ligt het besteedbaar inkomen van huishoudens net iets lager dan vijftien jaar geleden, concludeert Rabo in een rapport dat vanochtend verschijnt. „We zijn een rijk land, terwijl huishoudens relatief weinig vrij kunnen besteden. En zonder aanvullend overheidsbeleid neemt de koopkracht de komende jaren ook niet toe.”

Met name in de bouw en in de transport- en opslagsector lopen de lonen ver achter op de veel sneller gestegen arbeidsproductiviteit: werknemers brengen ten opzichte van 2001 veel meer geld in het laatje, maar zien dat nauwelijks in hun portemonnee. Werknemers zouden – bij gelijkblijvende omstandigheden – gemiddeld 5,1% meer kunnen verdienen als er met hun verhoogde productiviteit rekening gehouden zou worden, hebben de Rabo-economen becijferd.

De economische groei is de afgelopen vijftien jaar niet alleen naar bedrijven gegaan, ook de overheid had meer geld nodig voor bijvoorbeeld de zorgbegroting.

De conclusie van de Rabobank is een knuppel in het hoenderhok van de Nederlandse polder, waar de werkgevers zich mordicus tegen een loongolf hebben gekeerd.

Lees ook: Bouwers en chauffeurs de pineut