1274197
Binnenland

Minder vaak ziek door koude douche

AMSTERDAM - Dagelijks een minuutje koud douchen zorgt voor minder ziekteverzuim. Tot die opmerkelijke conclusie komt het het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam na een test onder ruim 3000 proefdouchers. De onderzoekers denken dat het afweersysteem wordt gestimuleerd door de korte koude plens water.

Vier groepen testpersonen deden mee: de eerste groep douchte gewoon, de andere drie groepen moesten dagelijks 30, 60 of 90 seconden een koude waterhausse doorstaan. De deelnemers hielden drie maanden achtereen bij hoe zij zich voelden na de koele of warme spoelbeurt, en of er daarna al dan niet een ziekmelding volgde.

Het AMC zegt wetenschappelijk warm te zijn gelopen voor dit onderzoek, vanwege de groeiende aandacht voor het koude-effect op de gezondheid. Onderzoeker Geert Buijze, orthopedisch chirurg in opleiding concludeert: ,,Dagelijks koud douchen blijkt gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet; die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek.” De resultaten van deze korte, oriënterende studie zijn zojuist verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

,,Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet wat”, stelt onderzoeker Buijze, die het onderzoek uitvoerde samen met het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid. Daarom komt er nu een vervolgstudie. ,,Daarin hopen we het biologische effect van koud douchen op het lichaam te kunnen meten in de hersenactiviteit”, zegt Buijze.

Het onderzoek vond plaats van januari tot april 2015. Dit omdat zich in de winterperiode vrij veel mensen ziek melden vanwege de jaarlijkse griepgolf. Ook is in die periode het kraanwater in Nederland het koudst, circa 10 graden.

Na analyse van de gegevens bleek vooral dat mensen die koud douchten minder heftig ziek waren en dat hun ziekteproces sneller voorbij was. Daardoor meldden zij zich 29 procent minder vaak ziek dan de warme douchers.